Od jakiegoś czasu pokutuje opinia, by sery ograniczać, bo te zawierają dużą ilość tłuszczu. Owszem, tylko należy wziąć pod uwagę fakt, że tłuszcze są nam potrzebne, jako nośnik witamin, a do tego bez nich nasz organizm nie potrafi funkcjonować. Najwyższy czas przestać każdy tłuszcz traktować jak wroga, tylko wprowadzić rozsądne zmiany do naszej diety.

Co dają nam sery?

Sery to dobre źródło białka i wapnia. Białko pozwala nam czuć sytość po posiłkach, jest także szczególnie polecane przy odchudzaniu. W ciągu dnia powinniśmy zjadać określoną ilość białka, bo to wspomaga wyrównanie poziomu cukru we krwi, a w rezultacie jest w stanie nawet polepszyć nasz nastrój.

W serze znajduje się także wapno. Od najmłodszych lat wiemy, że wapno pozwala nam na dbałość o zęby i kości, co w rezultacie może nas chronić przez osteoporozą.

Cynk i biotyna także występuje w serze. Cynk pomaga w odbudowaniu tkanek — dlatego bardzo często znajduje się on w tabletkach na cerę i trądzik. Do tego połączenie cynku i biotyny dobrze wpływa na stan naszych włosów!

Tłuszcz

Tak, sery mają dużą ilość tłuszczu, jednak gdy będziemy spożywali je w rozsądnych ilościach, taki tłuszcz może nam tylko pomóc. W nadmiarze faktycznie może zaszkodzić, między innymi niwecząc naszą dietę. Wystarczy świadomość i umiar, by jeść naprawdę pysznie.

Sery korycińskie

To lokalne sery z Podlasia. Zazwyczaj występują one z przeróżnymi dodatkami, które są ściśle uzależnione od pory roku. Stosuje się do nich różne zioła i dodatki typu: czosnek, papryka. Sery korycińskie bardzo często polecane są na diecie!

Sery niebieskie

Te polecane są dla osób z artretyzmem i osteoporoza. Do tego pozytywnie wpływają na nasze zęby. Warto wybrać te sery, które mają obniżoną zawartość tłuszczy.

Mozzarella

To świetne źródło białka i wapnia. Wapń zawarty w mozzarelli pozwala na zachowanie odpowiedniego poziomu ciśnienia krwi. Jednak z mozzarellą należy także uważać, bo może wpływać na problemy z układami krążenia i cukrzycy.

Parmezan

Parmezan to ser, który kojarzymy głównie ze spaghetti. Ma bardzo intensywny smak, dlatego wystarczy odrobina dla smaku.

Ricotta

To miękki ser, który także jest dobrym źródłem białka i wapnia. Warto wybierać ser ricotta, nawet gdy jesteśmy na diecie. Wystarczy wybrać tę wersję z obniżonym tłuszczem.

Feta

To przepyszny kruchy i słony ser stosowany w kuchni greckiej. Feta posiada dość dużą ilość tłuszczów nasyconych, dlatego warto kupić wersję bardziej fit, bądź stosować go nieco mniej.

Ser Kozi

To świetne źródło białka i wapnia. Gdy jesteśmy na diecie, ale nie mamy przeciwwskazań zdrowotnych do jedzenia sera, nie musimy wcale zapominać o jego smaku! Wystarczy, że będziemy jeść go z umiarem i wliczać do naszego bilansu kalorycznego na dany dzień. W ten prosty sposób, nie będzie konieczności wybierania wersji o obniżonym tłuszczu.

Jeśli jednak uwielbiasz ser i mógłbyś go jeść ciągle, to pamiętaj, by wybrać bardziej dietetyczną wersję. W ten sposób kanapka z serem, czy sałatka z dodatkiem parmezanu nie będzie Ci spędzała snu z powiek. Wprost przeciwnie – bo zjesz ją ze smakiem.

Sery to element naszej diety. Dodajemy je go większości dań, które przyrządzamy w zaciszu domowym. Serki topione bardzo często dodajemy do zup krem, by dodać im dodatkowego zagęszczenia i smaku, ścieramy sery do sałatek, kładziemy na kanapki, a także dodajemy do obiadów. Jemy ich mniejsze i większe ilości, ale ser znajdzie się tak czy siak prawie w każdej lodówce.

Dlatego też warto poszerzać naszą wiedzę o serze – zarówno w kwestiach kaloryczności, ale także sposobu podawania. Ser możemy na imprezach podawać w stylu francuskim – wystarczy nam do tego drewniana deska oraz takie dodatki jak oliwki, kapary, czy suszone pomidory. Do tego wino dopasowane smakowo do naszego sera i mamy świetną oraz wykwitną przekąskę.

Serowar i sery

Pamiętajmy, by kupując ser dokładnie patrzeć na jego skład. Może się okazać, że to co kupowaliśmy do tej pory, nie jest nawet serem, tylko wyrobem seropodobnym. Jeśli pragniemy prawdziwego sera robionego naturalnymi metodami to zainteresujemy się serowarem i serami. Serowar to dość stary zawód, który teraz na nowo staje się niezwykle popularny.

Chcemy jeść produkty naturalne i najwyższej jakości. Lwia cześć z nas pragnie także samemu wytwarzać sery. Dziś to bardzo proste – istnieje wiele sklepów gdzie kupimy wszystkie akcesoria do domowej produkcji sera, wystarczy nieco poczytać i zabrać się do działania. Z pewnością efekty przekroczą nasze najśmielsze oczekiwania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ