Każde wesele to przede wszystkim dania i posiłki, jakie serwowane są gościom. Nie ulega bowiem wątpliwości, że to one, w dużej mierze, stanowią o powodzeniu wesela i sprawiają, że goście wychodzą zadowoleni i dobrze się bawią. Jedną z najważniejszych kwestii wyboru w tym temacie stanowią ciasta na wesele. Jakie ciasta spotykamy najczęściej na weselach i jakie najlepiej spełnią swoją rolę?

Tort – podstawa wszystkiego

Najważniejszą częścią każdej takiej uroczystości będzie z pewnością tort weselny. Najczęściej piętrowy, dodatkowo ozdabiany, jest ważnym elementem każdej ceremonii. To właśnie jego pokroją jako pierwsi państwo młodzi, a kawałki zostaną rozdane gościom.

Torty weselne najczęściej są śmietanowe, albo kremowe, powinny być także pokryte warstwą białego lukru, co ma nawiązywać do charakteru wydarzenia. Tort weselny nie powinien być jednak zbyt słodki, bo stanowi uzupełnienie całego, wystawnego przecież, obiadu.

Ciężko zatem przypuszczać, by najedzeni już goście mieli siłę i możliwości, by przyjąć kolejną bombę kaloryczną. Dlatego warto zatroszczyć się, by tort był lekki i dobrze uzupełniał obiad.

Tradycja i prostota w cenie

Słodycze na wesele to jedynie uzupełnienie obiadu. O tej zasadzie należy przede wszystkim pamiętać, gdy myślimy nad wyborem ciast, jakie pojawią się na nim. Nie powinny być zbyt ciężkie, słodkie.

Bardzo ciekawym pomysłem mogą okazać się zatem wszelkie ciasta owocowe, na przykład szarlotka, jabłecznik, które, podane na biszkopcie, będą świetnym i delikatnym deserem, idealnym po wystawnym obiedzie.

Odpowiednio przygotowany sernik będzie spełniał podobną rolę. Należy jednak pamiętać, by serek, z którego będzie przygotowany był lekki i puszysty – najlepszym składnikiem może okazać się serek filadelfijski. Do sernika można dodać odrobinę bakalii, by dodatkowo podkreślić jego smak.

Unikajmy zbyt słodkich polew, na przykład czekoladowych, czy karmelowych, bo to właśnie one spowodują, że ciasto stanie się zapychające.

Na każdego gościa powinny przypaść po, mniej więcej, trzy kawałki ciasta, dlatego pozwólmy im skosztować każdego, bez konieczności wychodzenia z wesela z napełnionym do granic możliwości żołądkiem. Ciekawym pomysłem wydają się także niewielkie muffinki, babeczki, które będą świetnym przerywnikiem w trakcie wystawnego obiadu i służyć mogą przełamaniu smaku.

A może bardziej wymyślnego?

Wiele osób preferuje jednak bardziej wyszukane ciasta i chce zaskakiwać swoich gości także w trakcie deseru. Dla takich osób wybór również jest szeroki. Poza tradycyjnymi, lekkimi sernikami, pokrytymi warstwą owoców i garścią bakalii, zakupić można także serniki warstwowe, niekiedy przekładane poziomami czekolady, czy też karmelu. Ciasta takie są bardzo złożone i z pewnością posmakują każdemu miłośnikowi słodkości.

Należy wówczas pamiętać, by pozostałe dania weselne komponowały się z treścią deseru i pozwalały na zjedzenie takiego ciężkiego ciasta. W ofertach cukierni znajdziemy również takie propozycje jak ciasto snickers, mars i temu podobne, wzorowane na znanych batonach. To także propozycja dla smakoszy słodkości, która jednak nada każdemu weselu wyjątkowego smaku.

Słodkości na weselu nie muszą jednak ograniczać się wyłącznie do ciast. Istnieje bowiem wiele rodzajów słodyczy, które zachwycą gości i sprawią, że każdy będzie chciał ich spróbować. Dużą popularnością cieczy się w ostatnich latach fontanna czekolady, z której czerpać można łyżeczką i jeść bezpośrednio, albo wykorzystać jako polewę do ciasta.

Taka fontanna to atrakcja szczególnie dla dzieci, dlatego na weselach, na których pojawi się wiele maluchów nie może jej zabraknąć. Wykorzystajmy także inne pomysły na urozmaicenie, na przykład ciastka na patyku, które na długo zapadną w pamięci naszym gościom.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ