Jak producenci serów uzyskują ser z soi?
Początek XXI wieku niewątpliwie można uznać za ewolucję w odżywianiu się. Sklepowe póki zapełniają się produktami, które w świadomości przeciętnego konsumenta nigdy nie zastąpią tradycyjnych wyrobów takich jak: mleko krowie, czy tez jogurty i sery, które powstają na jego bazie. Produkty które mam na myśli to oczywiście mleko sojowe, jogurty na bazie soi, czy zyskujące coraz większą popularność sery.
W przypadku tych ostatnich nie chodzi tylko o dobrze znany azjatycki przysmak czyli tofu, ale też o zamienniki popularnych serów żółtych jak: cheddar czy emmentaler. Obecnie niemal standardem staje się wybór pizzy z wegańskim serem, czyli takim, który nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście mowa tutaj o dużych miastach, w których zwolenników diety bezmięsnej jest najwięcej.
Mieszkańcy miasteczek i wsi mają nieco trudniej. Jednak z pomocą przychodzą im internetowe sklepy z zdrową żywnością. Producenci serów wegańskich mają przed sobą lata regularnego wzrostu sprzedaży. Zważywszy nie tylko na trend wegańskich, ale także na regularnie wydawane opinie przez WHO, które nie sprzyjają producentom mięsa i produktów mlecznych.
Wegański ser – z czego to się je?
Każdy producent serów wegańskich musi zrobić wszystko by jego produkt był najwyższej jakości. To dlatego, że zwykle odbiorcy tego typu produktów to ludzie dla których istotny jest skład i jakość. Grupa ta to ludzie młodzi, bądź w średnim wieku, którzy jeszcze są na dorobku i muszą mieć pewność, że za wydane pieniądze otrzymają produkt nie tylko zdrowszy od zwykłych serów, ale również smaczny.
Zatem z czego powstają wegańskie sery, których smak, wygląd, tekstura zbliżone są do tradycyjnych produktów serowych. Poza oczywistą bazą w postaci białka sojowego do ich produkcji używa się białka orzechów, kokosu, czy też fasoli.
W zależności od sera można dodać drożdże, płatki agaru, mąkę z tapioki i różne kultury bakterii. Dla wzmocnienia korzysta się także z środków emulgujących i zagęszczających a także olei (kokosowy, palmowy, szafranowy).
W przeciwieństwie do prawdziwego sera nie ma tutaj wiązania białek, ale tylko ich konsolidacja. Ponadto wegański ser nie ulega procesowi naturalnego dojrzewania. Prawdziwym wyzwaniem dla producenta serów wegańskich jest sprawienie by owy ser topił się.
Wielu wegan narzeka na to, że brakuje im na pizzy ciągnącego się sera. Chociaż oczywiście na rynku są wegańskie sery, które dedykowane są właśnie na pizze to jednak nie zawsze uzyskują teksturę idealnie roztopionego sera.
Sojowy ser – zrób to sam!
Jeśli chodzi o produkcje serów wegańskich można samemu spróbować wcielić się w rolę serowara. Potrzebna jest tylko odrobina cierpliwości i dokładności. Wegański serowar do przyrządzenia swojego sera będzie potrzebował orzechów nerkowca, drożdży, płatków agaru, mleka sojowego i dowolnego oleju. Podane składniki to klasyczna podstawa bez, której trudno się obejść.
Warto jeszcze dodać sól, szczypiorek, czy np. sproszkowaną cebulę. Następnie nerkowce z drożdżami i cebulą, solą blendujemy. Z kolei agar, mleko sojowe i oleje gotujemy doprowadzamy do wrzenia w rondelku. Następnie składniki mieszamy i tworzymy bryłę w dowolnym kształcie.
Wkładamy nasz ser do lodówki i po kilku godzinach jest gotowy do spożycia. Oczywiście jest to skrótowy i uproszczony przepis, ale na jego podstawie można wywnioskować, że wegański serowar to nie taka trudna rola.
Sojowa przyszłość
Ceny mleka sojowego powoli zrównują się z kosztem zakupy zwykłego mleka w kartonie. Liczba firm która oferuje mleko wyprodukowane z ziaren soi również jest bardzo duża. Picie takiego mleka powoli staje się normalnością, a nie ekskluzywną ekstrawagancją dla bogatych.
Podobny los w niedługim czasie czeka również wegańskie sery. Ku uciesze wyznawców diety wegańskiej każda szanująca się pizzeria wprowadza opcje z wegańskim serem, markety zapełniają swoje póki serami wegańskimi.
Wraz z wzrostem popytu będą malały ceny. Coraz więcej ludzi świadomie wybiera dietę wegetariańską i wegańską. Zważywszy, że niejednokrotnie są to ludzie, którzy zwracają ogromną uwagę na to co jedzą to zapewne będą chcieli również samemu produkować wegańskie mleka, czy też sery.
Dzięki temu uzyskają domowy produkt w pełni zdrowy i bogaty w odżywcze składniki. Najbliższe lata to będzie czas producentów serów wegańskich i domowych roślinnych serowarów.