Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Cukier i jego działanie na mózg

W naszym codziennym menu bardzo często mamy do czynienia z cukrem. Znajduje się on w praktycznie w każdym produkcie który spożywamy, dlatego nic dziwnego, że jest to jeden z tych składników, który pojawia się na co dzień w naszym życiu. Oczywiście każdy z nas lubi ciepłe ciastka z kremem, chipsy, landrynki, żelki czy nawet popularne lody. Tak naprawdę to w ciągu naszego życia spożywamy bardzo duże ilości cukrów, co jednocześnie przekłada się też, na nasze życie. Nie zawsze otrzymujemy z tego powodu korzyści, a w wielu przypadkach, jest to nawet negatywne działanie.

Tak naprawdę nie ma jednego rodzaju cukru, ponieważ jako węglowodan, może on występować pod różnymi postaciami i bardzo często jest on jedynie dodatkiem, który w znaczącym stopniu wpływa na skład procentowy naszego jedzenia. Liczby nie kłamią, spożywamy za dużo cukru, co w późniejszym czasie, bardzo niekorzystnie odbija się nie tylko na całym naszym organizmie, ale i na mózgu.

Reakcja na cukier

Na pewno mózg reaguje w momencie, gdy cukru zaczyna brakować, wtedy jednocześnie wzmaga się również łaknienie, które zmusza nas do tego, abyśmy po niego ponownie sięgnęli. Bardzo często robimy to w formie takich zapychaczy do jedzenia jak batoniki, co na pewno w znaczącym stopniu przekłada się na ośrodek pamięciowy, który zaczyna coraz wolniej pracować. Nadmiar cukru jest jak trucizna, zaczyna nam szkodzić i nie wpływa to tylko i wyłącznie na problemy z organami wewnętrznymi, to rzeczywiście ma przełożenie, na działanie całego mózgu.

Oczywiście takich produktów dzisiaj nie brakuje, gdzie jesteśmy w stanie znależć o wiele większe ilości cukru, niż dopuszcza to codzienna norma spożycia. Cukier pomimo wszystko wpływa również na ogólne zwiększenie dopaminy, co przypomina nieco uzależnienie od używek, ponieważ tam również poziom dopaminy drastycznie wzrasta.

SPRAWDŹ:  Dyskopatia lędźwiowa – objawy i leczenie

Uzależnienie jest bliskie

Od cukru też można się uzależnić i narobić sobie z tego powodów wiele problemów. Uzależnienie mózgu od cukru, może mieć naprawdę fatalne skutki, ale nawet jeśli nie wpłynie to w żaden sposób, na nasz główny ośrodek myślowy, to zawsze grozi nam cukrzyca. Nie należy więc w żaden sposób lekceważyć takiego problemu, ponieważ mówimy tu o faktycznym kłopocie i w takich wypadkach, trzeba po prostu jak najszybciej odstawić cukier.

Jeśli będziemy go spożywać w nadmiernych ilościach, to w znaczącym stopniu zatrujemy nasz mózg, a wtedy przestanie on funkcjonować, we właściwy sposób.

Warto szukać zamiennika

Istnieje wiele zagrożeń, dla całego organizmu, ale cukier na pewno z pośród tych różnych czynników, stanie się realnym zagrożeniem, jeśli faktycznie przestaniemy się kontrolować. Powinno nam to więc, dać trochę do myślenia, warto dobrze zastanowić się, czy rzeczywiście istnieje taka potrzeba spożywania cukru i czy nie możemy go zastąpić jakimś naturalnym słodzikiem.

Naturalne rozwiązania wydają się świetnym zamiennikiem, dlatego warto już dzisiaj zastanowić się, czy faktycznie nie sięgnąć po inne rozwiązanie. Wszystko mamy pod ręką, co powinno nam tylko pomóc podjąć właściwą decyzję.

Magdalena Nowicka

Magdalena Nowicka

Redaktorka działu urody z doświadczeniem w testowaniu kosmetyków. Publikuje recenzje produktów i porady dotyczące pielęgnacji. W wolnym czasie zajmuje się rękodziełem i uprawą roślin doniczkowych.

Artykuły: 249

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *