Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Jakie napoje i przekąski należy serwować na konferencjach?

Organizacja konferencji, niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z niewielkim spotkaniem wąskiego grona specjalistów w jakiejś niszowej dziedzinie, czy dużą imprezą otwartą dla wszystkich zainteresowanych tematem przewodnim, wymaga perfekcyjnego zadbania o najdrobniejsze szczegóły, by pozornie nieznaczące detale nie zakłócały jej przebiegu i nie dezorganizowały ustalonego wcześniej planu.

Artykuł powstał we współpracy z firmą FreshDrink

Obok rzeczy oczywistych i nasuwających się spraw „globalnych” – jak odpowiednio wczesne ustalenie terminu, system organizacji zapisów i zaplanowanie spotkań, wykładów i prelekcji czy kwestia miejsca, w którym całe przedsięwzięcie ma się odbyć – koniecznie muszą być wzięte pod uwagę również sprawy wprawdzie nie tak decydujące, ale mające spory wpływ na całościową ocenę tego, jak udana była konferencja.

Wybór napojów i przekąsek – nieistotny szczegół czy podstawowa kwestia?

Nie oszukujmy się, nawet na spotkaniach pasjonatów czy naukowców nie sposób skupić się tylko na kwestiach umysłu, zadbać koniecznie trzeba też o komfort ciała. Z burczącym brzuchem trudno o polot i śmiałe tezy czy błyskotliwy wykład. Nawet ludzie żyjący swoją pasją i poświęcający się wyłącznie nauce, lubią napić się dobrej kawy i wrzucić coś na ząb między jednym a drugim spotkaniem panelowym.

Przekąski i napoje na konferencje to rzecz absolutnie konieczna. Warto zadbać jednak nie tylko o to, by się one pojawiły, ale by była ich odpowiednia ilość i by były dostępne w odpowiednich momentach. A nade wszystko – niech ich jakość będzie jak najwyższa. Niech będzie smacznie, wszak wszyscy wiemy, że jakość tego, co jemy i pijemy ma niemal bezpośrednie przełożenie na naszą kondycję fizyczną i umysłową.

SPRAWDŹ:  Czy warto inwestować w gadżety reklamowe?

Napoje na konferencje – jakie wybrać i w jakiej formie podać uczestnikom?

Przede wszystkim – koniecznością będzie zapewnienie stałego dostępu do ciepłych i zimnych napojów.
Najprostszy sposób podania ciepłych napojów to samoobsługowe termosy z wrzątkiem, obok których na tym samym stole dostępne są filiżanki i łyżeczki (alternatywnie jednorazowe kubeczki i plastikowe mieszadełka) oraz wybór herbat w saszetkach i kawy rozpuszczalnej w pojedynczo pakowanych porcjach.

Do tego mleko czy śmietanka oraz sok cytrynowy, również w małych porcjach, cukier w kostkach – i każdy z uczestników w dowolnym momencie będzie mógł napić się wybranego napoju w ulubionej konfiguracji.

W kwestii zimnych napojów – godnym rozważenia pomysłem będą dystrybutory z wodą. W salach wykładowych czy przeznaczonych na spotkania warto zapewnić też wodę w małych jednorazowych butelkach. Kwestia innych niż woda napojów – nie jest koniecznością, choć jeśli dostępne są środki na ten cel, warto wziąć pod uwagę dodatkowo na przykład soki owocowe, również w butelkach o niewielkiej pojemności.

Coś na ząb – jakie przekąski sprawdzą się na konferencji?

Z pewnością większość uczestników skusi się na coś słodkiego do kawy. Najbardziej praktyczne będą niewielkie ciastka, biszkopty czy wafelki – nie zaszkodzi im przebywanie w temperaturze pokojowej i nie stracą szybko świeżości wyłożone na stołach. Łatwo za to zjeść je w wolnej chwili i nie wymagają dodatkowych talerzyków. Warto zamówić kilka rodzajów – unikając jednak czekolady, marmolady czy posypek, które mogą brudzić ręce czy nadmiernie się kruszyć. Dobrym pomysłem będą też przegryzki w wersji słonej – krakersy czy paluszki.

Jeśli chcemy zapewnić bardziej zróżnicowany posiłek, opcją godną rozważenia będą różnego rodzaju minikanapki w formie koreczków, które wygodnie będzie zjeść beż użycia sztućców i na stojąco. Warto zamówić je w kilku wersjach, uwzględniając osoby na diecie wegańskiej czy bezglutenowej.

SPRAWDŹ:  Praca nie musi być męcząca

Te oczywiście muszą być podane o konkretnej godzinie i nie mogą stać na stołach zbyt długo, więc wymagają nieco większego zachodu. Wszystko zależy od założonego planu konferencji i tego, czy zaplanowany został w ciągu dnia konkretny ciepły i solidny posiłek dla zregenerowania sił.

Podsumowując – zarówno napoje na konferencje, jak i przekąski, które chcemy zapewnić uczestnikom, muszą być podane w praktycznej formie, wygodnej do zjedzenia i wypicia w międzyczasie.
 
 
 
 

Magdalena Nowicka

Magdalena Nowicka

Redaktorka działu urody z doświadczeniem w testowaniu kosmetyków. Publikuje recenzje produktów i porady dotyczące pielęgnacji. W wolnym czasie zajmuje się rękodziełem i uprawą roślin doniczkowych.

Artykuły: 249

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *